آویشن گیاهی است که اغلب درهرشرایط آب وهوایی قابل رویش بوده ودرمناطق آسیایی ومدیترانه ای بیشتر مشاهده می شود .این گیاه تادلت بخواهد درمراتع وچمنزارهای روستای زیبای قره داش وجود دارد که دریک منطقه خوش آب وهوایی و با مردمان خونگرم ومهماندوست وغیور وزحمت کش -قراردارد .
تحقیقات بسیاری نشان داده است این گیاه حاوی روغن های فرّاری است که به عنوان ضد باکتری عمل کرده وبرای بسیاری مشکلات قفسه سینه واختلالات تنفسی مفید است .
برونشیت ،آسم ،آنفلوآنزا وسرماخوردگی ازبیماری هایی است که با استفاده از دم کرده آویشن بهبود پیدا می کند .
چای آویشن ،دردهای عادت ماهیانه را کاهش داده وبرای درمان سردرد ودردهای روماتیسمی مفید است .این نوشیدنی التهاب لثه را ازبین برده واکثر قارچ وانگلهای پوستی را نابود می کند .اغلب اختلالات هضمی دستگاه گوارش با استفاده از چای آویشن بهبود پیدا کرده وبدلیل خواص ضد نفخ برای دردهای شکمی ناشی از آن مفید محسوب می شود .
کم خونی ،فقر آهن وبسیاری از مشکلات روده ایی دراثر استفاده منظم ازنوشیدنی آویشن بهبود پیدا می کند .رایحه تند ودلپذیر آویشن اثر شگفت انگیزی در اعصاب داشته وبعنوان یک آرام بخش بی ضرر محسوب می شود .برای تهیه چای آویشن :می توان چند برگ آن را درون آب جوش انداخت وپس از چند دقیقه آن را مصرف کرد .
كهليك اوتي در زبان تركي يعني بوته كبك در فارسي به آن كاكوتي مي گويند به طبعيت از همان كلمه تركي كهليك اوتي . اين گياه هر چند خواص بسيار مشابهي با آويشن دارد ولي شكل ظاهري آن كمي متفاوت مي باشد ، بدينصورت كه فاصله برگ هاي روي ساقه در آويشن كمي بيشتر از فاصله برگ ها در كهليك اوتي مي باشد و در روي بوته تراكم كهليك اوتي بيشتر از آويشن ديده مي شود . در منطقه ايي كه كهليك اوتي مي رويد معمولاً آويش نيز وجود دارد ولي نسبت گياه كهليك اوتي به آويشن به مراتب بيشتر مي باشد .
يك گياه ديگر نيز به عنوان چاي كوهي مورد استفاده قرار مي گيرد كه به آن توكليجه ( پرز دار ) مي گويند كه با آويشن و كهليك اوتي كاملاً متفاوت است .